równanie wielomianowe
Marian: (poprawa)Rozwiąż równanie: x4−(3x2+2)2=o
w odpowiedziach jest ze równanie jest sprzeczne , jak to udowodnić rachunkiem ?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
18 gru 19:04
Marian: x4−(3x2+2)2=0 tak powinno być
18 gru 19:05
Kejt: x4−(3x2+2)2=0
ze wzoru skróconego mnożenia:
(x2−3x2−2)(x2+3x2+2)=0
(−2x2−2)(4x2+2)=0
−2(x2+2)(4x2+2)=0
liczę miejsca zerowe:
x2+1=0 v 4x2+2=0
x2=−1 v 4x2=−2
żadna liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu nie da liczby mniejszej od zera.
równanie sprzeczne.
c.n.u.
18 gru 19:07
Dominik: t = x
2, t≥0
podstaw i zobacz co ci wyjdzie. rzeczywiscie nie ma rozwiazan.
18 gru 19:08
Eta:
a2−b2=(a−b)(a+b) a=x2 , b= 3x2+2
(x2−3x2−2)(x2+3x2+2)=0
−2x2−2=0 v 4x2+2−0
x2+1=0 sprzeczność v 2x2+1=0 −−− sprzeczność
18 gru 19:08
Marian: dziękuję , bardzo mi pomogliście
18 gru 19:12