matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ograniczoność i monotoniczność
Lidia:
Zbadaj ograniczoność i monotoniczność ciągów:
n
1. a
n
=
2
n
n
2
+2n+1
2. a
n
=
n
2
−3
Proszę was o pomoc
18 gru 19:00
Lidia:
pomóżcie proszę
18 gru 22:09
Godzio:
1
1. 0 < a
n
≤
2
n
2
+ 2n + 1
n
2
− 3 + 2n + 4
2n + 4
2. a
n
=
=
= 1 −
n
2
− 3
n
2
− 3
n
2
− 3
6
n = 1 ⇒ 1 −
= 1 − (−3) = 4
−2
8
n = 2 ⇒ 1 −
= − 7
1
10
4
n = 3 ⇒ 1 −
= −
6
6
12
1
n = 4 ⇒ 1 −
=
13
13
... −7 ≤ a
n
≤ 4
18 gru 22:16