Rachunek prawdopodobieństwa
Papi: Cześć, jak zrobić to zadanie z rachunku prawdopodobieństwa?
Z każdego z trzech zbiorów A={1, 2, 3}, B={4, 5, 6}, C={7, 8, 9, 10} losujemy jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzech liczb parzystych.
Z góry bardzo dziękuję
18 gru 18:56
Eta:
|Ω|= 3*3*4=.....
|A|= 1*2*2=....
18 gru 19:00
Papi: hmm a jak zapisał/ałbyś dane? mój nauczyciel jest ciut wymagający. w sensie Ω=...
18 gru 19:06
Papi: pomoże ktoś?
18 gru 19:25
PW: Ω = {{a,b,c}: a∊A ⋀ b∊B ⋀ c∊C} (3−elementowe zbiory, w których każdy element jest wzięty z
innego ze zbiorów A,B,C). Dlatego liczność Ω to 3.3.4 (z każdym wyborem elementu ze zbioru A
są trzy możliwości wyboru elementu ze zbioru B, a z każdą możliwością wyboru tych dwóch
istnieją cztery możliwości wyboru elementu ze zbioru C).
Uwaga. To są zbiory, więc kolejność zapisu nie ma znaczenia. Równie dobrze można zapisać, że
Ω = {{a,b,c}: a∊B ⋀ b∊C ⋀ c∊A}.
Wrodzone poczucie porządku każe nam to zapisywać "po kolei", ale jak wiadomo "zbiór" nie ma w
sobie żadnej relacji porządkującej − kolejność wypisywania jego elementów nie ma znaczenia.
Podobnie A = {{2,4,8},{2,4,10}, {2,6,8}, {2,6,10}} ma te trójki tak ładnie po kolei wypisane,
żeby którejś nie zgubić, ale to nie ma znaczenia, równie dobrze można napisać
A = {{8,2,4}, 10,4,2}, (6,2,8}, 2,10,6}}
(mają być wszystkie 3−elementowe zbiory, w których każdy element jest brany z innego ze zbiorów
A, C. B).
Nareszcie ktoś zwraca uwagę na sens, a nie tylko na wynik "ile ma wyjść". Tak trzymać, masz
dobrego nauczyciela.
18 gru 19:49
rewsr:

Ω
14 wrz 21:55