Granice ciagu
Lidia: Obliczyć granice:
n→+
∞
b) lim ((ln (n+3)−ln n)
Bardzo proszę o rozwiązanie tych przykładów
18 gru 18:39
Lidia: Pomoże ktoś?
18 gru 22:23
Ajtek:
a) brak granicy
b) 0
to tak naszybko
18 gru 22:27
Lidia: a coś więcej , same wyniki za dużo mi nie pomogą
18 gru 22:32
Ajtek:
czy przykład a) jest dobrze przepisany?
18 gru 22:33
Lidia: tak , wiem że to trzeba zrobić jakoś z podciągów , ale nie wychodzi mi
18 gru 22:35
Ajtek:
Chcesz korzystać z tw. o 3 ciagach?
18 gru 22:37
Lidia: nie , o podciągach ciągu, próbowałam robić to z podciągów a2n i a2n+1
18 gru 22:41
Ajtek:
I tak musisz zrobić:
pokazać że dla a2n jest w liczniku 2, a dla a2n+1 masz w liczniku 0.
18 gru 22:49
Lidia: już załapałam jak obliczyć granice z tych podciągów, w pierwszym bedzie 1 a w drugim 0 co daje
wynik ,że ten ciąg nie ma granicy. Drugi przykład nie mam pojęcia jak zrobić.
18 gru 22:53
18 gru 22:55
Lidia: | | n+3 | |
to bedzie tak: lim (ln ( |
| ) , ale co zrobic z tym ln? |
| | n | |
18 gru 23:00
18 gru 23:02
Godzio: Niektórzy ludzie nie myślą (nie obrażaj się
Lidia), powiem co myślę, jak ktoś przychodzi z
zadaniem, to albo dostaje rozwiązanie − to jest najgorsze, ale wiadomo, czasem nie chce się
tłumaczyć i już, albo trafia na pomocnika, który chce go czegoś nauczyć, i wtedy albo ten ktoś
ma pretensje że nie ma rozwiązania, albo chce się nauczyć − i jest fajnie, no i na końcu
zostaje grupka osób, które pytają co trzeba zrobić, i się mówi, zrobią to i dalej nawet nie
myślą tylko piszą to co im wyszło i zamiast
myśleć czekają na gotowca ...
| | n + 3 | |
A co można zrobić z takim czymś ? Umiesz chyba liczyć granicę |
| ? Jeśli nie to radzę |
| | n | |
zostawić studia.
18 gru 23:05
Ajtek:
Cześć
Godzio 
Ostro, ale prawdziwie.
Lidia nie obrażąj się

.
18 gru 23:07
Krzysiek: Dla ,mnie najlepsza grupka osób to taka która pisze:
" rozwiązałem to zadanie, ale nie wiem czy dobrze więc proszę by je ktoś rozwiązał to sprawdzę
czy mam dobrze"
W większości przypadków, napisz: "pokaż jak liczyłeś" to 'rozmowa' się kończy...
18 gru 23:15
Godzio:
No, każdy szuka sposobu, żeby dostać rozwiązanie, przepisać i z głowy
18 gru 23:18
Ajtek:
Witaj
Krzysiek 
.
Zauważ, że w tym przypadku ciągnę za uszy. A dziewczyna liczy.
Trzy miesiące temu za granice ciągów nie wziął bym się nigdy. Przypomniałem sobie podstawy, raz
też w tym uczestniczyłeś.
Co do Twojego postu... nic dodać, nic ująć

.
18 gru 23:20
Ajtek:
Jak widzisz
Godzio, nie dostała rozwiązania, tylko naprowadzam

.
18 gru 23:21
Godzio:
To jest to złe "ciągnięcie za uszy"
| | n + 1 | |
Zadanie: Policzyć granicę |
| |
| | n | |
Wskazówka 1: Rozbij na ułamki
| | n | |
Wskazówka 2. |
| = 1, przejdź do granicy |
| | n | |
| | 1 | |
Zagubiony: limn→∞(1 + |
| ) ok mam ! jakieś wskazówki ? |
| | n | |
| | 1 | |
Zagubiony: limn→∞(1 + |
| ) = 1 + 0 = 1 dobrze ? |
| | n | |
Pomagacz: Tak
| | n + 3 | |
Zagubiony: Ale to proste, ale mam jeszcze problem z |
| pomożesz  ? |
| | n | |
Tak widzę to ciągnięcie za uszy zazwyczaj
18 gru 23:23
Ajtek:
Wiesz co?
Jak ktoś wchodzi w granice z logarytmami i ma taki logarytm jak wyzej, to uwazam, ze taka
prostotę powinien miec juz opanowana
18 gru 23:35
Godzio: Też tak uważam, ale teraz czasy się zmieniają, i raczej mało kto ma to opanowane, jeśli chodzi
o "zagubionych"
18 gru 23:36
Ajtek:
Godzio, mój nie żyjący już, niestety, Psor zwrócił się kiedyś do mnie tymi słowy: "Nie
nauczysz się całkować, nie umiejąc mnożyć"
Miał rację. Dzisiaj umiem mnożyć, a całkować nie koniecznie. Ciągnięcie za uszy i tyle.
18 gru 23:41
Godzio:
Widziałem, że poniosło koleżankę

No cóż ...
18 gru 23:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | n+3 | |
Lidia ... problem w tym ... że obliczenie granicy z ln ( |
| ) sprowadza się do obliczenia |
| | n | |
| | n+3 | |
granicy z |
| i zlogarytmowania tejże granicy |
| | n | |
na wykładzie musiało być wprowadzone:
lim ln(x) = ln (lim (x))
tak samo zachodzi w przypadku potęg ... sinusów ... cosinusów ... pierwiastków (stopnia
niezależnego od 'n'), itd.
18 gru 23:48
Eta:
@
Lidka
Nie warto było Ci pomagać

Dziewczyna? i taki język? Po co Ci ***** studia ?
18 gru 23:50
Ajtek:
Nikt sie nie czepia

.
| | n+3 | |
Tylko Ty musisz zauważyć, że liczenie granicy limn→∞ln |
| , to znalezienie liczby |
| | n | |
| | n+3 | |
logarytmowanej, innymi słowy znalezienie granicy imn→∞ |
| i tyle  . |
| | n | |
| | n+3 | |
A znająć tą granicę znajdziesz granicę limn→∞ln |
| w tym wypadki 0  . |
| | n | |
18 gru 23:51
Lidia: poniosło bo gadacie głupoty , a ja tylko chciałam sie dowiedzieć jak to sie rozwiązuje bo jutro
kolokwium........
18 gru 23:51
Ajtek:
No tak, wielu madrych mnie uprzedzilło
18 gru 23:52
Godzio:
Wychodzi systematyczność

Jak się nie kuma, to się w jeden dzień nie zakuma, znam to z
autopsji
18 gru 23:53
Ajtek:
Godzio ja też, ale granice ciągów przypomniałem w większości w jeden wieczór

...
No poza granicami e
..., to jeszcze przede mną

.
18 gru 23:54
Eta:
Dobrze "kumasz"
zielona żabko tj
Godzio
18 gru 23:54
Lidia: Godzio mój mistrzu siedziałam nad granicami dlugo i umiem duzo, daj mi jakis przyklad cwaniaku
(tylko w miare normalny

) jak myślisz że jestem darmozjadem i nic nie poptrafie
18 gru 23:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to jak jutro masz koło ... to się szybko obudziłaś ... gratuluję prawidłowego 'studenckiego
podejścia' ... ale zasmucę Ciebie − mimo, że poziom jest dostosowany do 'przeciętnego
studenta' to nadal, aby mieć takie podejście ... trzeba jednak 'coś tam umieć'.
A zaprezentowana tutaj granica to podstawa podstawy
18 gru 23:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
Lidia ... przykład już sama podałaś (ln (n+3) − ln n)
18 gru 23:58
Ajtek:
Jak Godzio da cos normalnego to siępoczujesz jak Felix Baumgartner przed skokiem...
18 gru 23:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale jak taka dobra jesteś ... to tak na koniec dnia
często spotykana granica na tym forum:
18 gru 23:59
Godzio:
Dobrze,
| 1 + sin(n!) − n | |
| , znajdź granicę tego. |
| n2 + 2n | |
18 gru 23:59
Ajtek:
Artur sam na podobnym sie wyłożyłem na forum jakies 4 tygodnie tremu

, nie włączyłem
myślenia.
Eta nic nie mów na temat ostrosłupa
19 gru 00:00
Ajtek:
0
19 gru 00:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
I tym miłym akcentem żegnam się ze wszystkimi ... rano zobaczę jak poszło przyszłości narodu

Lidio −−− powodzenia na kole życzę −− wbrew pozorom, prowadzący będzie miał większego "stresa"
niż Wy.
(dlaczego

każdy kto zna realia państwowych uczelni wyższych wie o co mi chodzi)
19 gru 00:02
Ajtek:
Czyli 2+2=4
Trzymaj sie
Artur 
.
19 gru 00:03
Eta:
0,(9)= 1
19 gru 00:08
Eta:
3+3= 3!
19 gru 00:09
Ajtek:
0,(9)=1 to już wyższa matematyka

A ta granica?
19 gru 00:09
Godzio: Nie wstanę na teorię miary przez was
19 gru 00:09
Eta:
Godzio tylko weź "miarkę"

.... na tę teorię
19 gru 00:11
asdf: @Lidia
| | 1 | |
Zrobiłaś dużo przykłądów typu: limn→∞ (1 + |
| )n? Gratuluje...bo jak masz problemy z |
| | n | |
takim:
limn→∞(ln(n+3) − lnn) to chyba się przewyższasz
19 gru 00:13
Ajtek:
"Miarkę" czy "menzurkę"?
19 gru 00:14
Ajtek:
Ja się pytam, ile wynosi granica ciągu
Godzia 
.
19 gru 00:15
Eta:
19 gru 00:15
Godzio:
Moja ? 0 tak jak wiedza ...

Dobranoc
19 gru 00:17
Ajtek:
Czyli dobrze strzeliłem z granicą...
A z Twoją wiedzą to bym polemizował, że 0

Spokojnej
Godzio 
.
19 gru 00:19