matematykaszkolna.pl
Granice ciagu Lidia: Obliczyć granice: n→+
 1+(−1)n 
a) lim

2 
b) lim ((ln (n+3)−ln n) Bardzo proszę o rozwiązanie tych przykładów emotka
18 gru 18:39
Lidia: Pomoże ktoś?
18 gru 22:23
Ajtek: a) brak granicy b) 0 to tak naszybko
18 gru 22:27
Lidia: a coś więcej , same wyniki za dużo mi nie pomogą
18 gru 22:32
Ajtek: czy przykład a) jest dobrze przepisany?
18 gru 22:33
Lidia: tak , wiem że to trzeba zrobić jakoś z podciągów , ale nie wychodzi mi
18 gru 22:35
Ajtek: Chcesz korzystać z tw. o 3 ciagach?
18 gru 22:37
Lidia: nie , o podciągach ciągu, próbowałam robić to z podciągów a2n i a2n+1
18 gru 22:41
Ajtek: I tak musisz zrobić: pokazać że dla a2n jest w liczniku 2, a dla a2n+1 masz w liczniku 0.
18 gru 22:49
Lidia: już załapałam jak obliczyć granice z tych podciągów, w pierwszym bedzie 1 a w drugim 0 co daje wynik ,że ten ciąg nie ma granicy. Drugi przykład nie mam pojęcia jak zrobić.
18 gru 22:53
Ajtek: Skorzystaj z:
 b 
logab−logac=loga

c 
18 gru 22:55
Lidia:
 n+3 
to bedzie tak: lim (ln (

) , ale co zrobic z tym ln?
 n 
18 gru 23:00
Ajtek: Sam ulamek:
n(1+3/n) 

=
n 
18 gru 23:02
Godzio: Niektórzy ludzie nie myślą (nie obrażaj się Lidia), powiem co myślę, jak ktoś przychodzi z zadaniem, to albo dostaje rozwiązanie − to jest najgorsze, ale wiadomo, czasem nie chce się tłumaczyć i już, albo trafia na pomocnika, który chce go czegoś nauczyć, i wtedy albo ten ktoś ma pretensje że nie ma rozwiązania, albo chce się nauczyć − i jest fajnie, no i na końcu zostaje grupka osób, które pytają co trzeba zrobić, i się mówi, zrobią to i dalej nawet nie myślą tylko piszą to co im wyszło i zamiast myśleć czekają na gotowca ...
 n + 3 
A co można zrobić z takim czymś ? Umiesz chyba liczyć granicę

? Jeśli nie to radzę
 n 
zostawić studia.
18 gru 23:05
Ajtek: Cześć Godzio emotka Ostro, ale prawdziwie. Lidia nie obrażąj się emotka.
18 gru 23:07
Krzysiek: Dla ,mnie najlepsza grupka osób to taka która pisze: " rozwiązałem to zadanie, ale nie wiem czy dobrze więc proszę by je ktoś rozwiązał to sprawdzę czy mam dobrze" W większości przypadków, napisz: "pokaż jak liczyłeś" to 'rozmowa' się kończy...
18 gru 23:15
Godzio: No, każdy szuka sposobu, żeby dostać rozwiązanie, przepisać i z głowy
18 gru 23:18
Ajtek: Witaj Krzysiek emotka. Zauważ, że w tym przypadku ciągnę za uszy. A dziewczyna liczy. Trzy miesiące temu za granice ciągów nie wziął bym się nigdy. Przypomniałem sobie podstawy, raz też w tym uczestniczyłeś. Co do Twojego postu... nic dodać, nic ująć emotka.
18 gru 23:20
Ajtek: Jak widzisz Godzio, nie dostała rozwiązania, tylko naprowadzam emotka.
18 gru 23:21
Godzio: To jest to złe "ciągnięcie za uszy"
 n + 1 
Zadanie: Policzyć granicę

n 
Wskazówka 1: Rozbij na ułamki
 n 1 
Zagubiony:

+

i co dalej
 n n 
 n 
Wskazówka 2.

= 1, przejdź do granicy
 n 
 1 
Zagubiony: limn→(1 +

) ok mam ! jakieś wskazówki ?
 n 
 1 
Wskazówka 3.

→ 0
 n 
 1 
Zagubiony: limn→(1 +

) = 1 + 0 = 1 dobrze ?
 n 
Pomagacz: Tak
 n + 3 
Zagubiony: Ale to proste, ale mam jeszcze problem z

pomożesz ?
 n 
Tak widzę to ciągnięcie za uszy zazwyczaj
18 gru 23:23
Ajtek: Wiesz co? Jak ktoś wchodzi w granice z logarytmami i ma taki logarytm jak wyzej, to uwazam, ze taka prostotę powinien miec juz opanowana emotka
18 gru 23:35
Godzio: Też tak uważam, ale teraz czasy się zmieniają, i raczej mało kto ma to opanowane, jeśli chodzi o "zagubionych"
18 gru 23:36
Ajtek: Godzio, mój nie żyjący już, niestety, Psor zwrócił się kiedyś do mnie tymi słowy: "Nie nauczysz się całkować, nie umiejąc mnożyć" Miał rację. Dzisiaj umiem mnożyć, a całkować nie koniecznie. Ciągnięcie za uszy i tyle.
18 gru 23:41
Godzio: Widziałem, że poniosło koleżankę emotka No cóż ...
18 gru 23:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
 n+3 
Lidia ... problem w tym ... że obliczenie granicy z ln (

) sprowadza się do obliczenia
 n 
 n+3 
granicy z

i zlogarytmowania tejże granicy
 n 
na wykładzie musiało być wprowadzone: lim ln(x) = ln (lim (x)) tak samo zachodzi w przypadku potęg ... sinusów ... cosinusów ... pierwiastków (stopnia niezależnego od 'n'), itd.
18 gru 23:48
Eta: @Lidka Nie warto było Ci pomagać Dziewczyna? i taki język? Po co Ci ***** studia ?
18 gru 23:50
Ajtek: Nikt sie nie czepia emotka.
 n+3 
Tylko Ty musisz zauważyć, że liczenie granicy limn→∞ln

, to znalezienie liczby
 n 
 n+3 
logarytmowanej, innymi słowy znalezienie granicy imn→∞

i tyle emotka.
 n 
 n+3 
A znająć tą granicę znajdziesz granicę limn→∞ln

w tym wypadki 0 emotka.
 n 
18 gru 23:51
Lidia: poniosło bo gadacie głupoty , a ja tylko chciałam sie dowiedzieć jak to sie rozwiązuje bo jutro kolokwium........
18 gru 23:51
Ajtek: No tak, wielu madrych mnie uprzedzilło
18 gru 23:52
Godzio: Wychodzi systematyczność Jak się nie kuma, to się w jeden dzień nie zakuma, znam to z autopsji emotka
18 gru 23:53
Ajtek: Godzio ja też, ale granice ciągów przypomniałem w większości w jeden wieczór ... No poza granicami e..., to jeszcze przede mną emotka.
18 gru 23:54
Eta: Dobrze "kumasz" zielona żabko tj Godzio
18 gru 23:54
Lidia: Godzio mój mistrzu siedziałam nad granicami dlugo i umiem duzo, daj mi jakis przyklad cwaniaku (tylko w miare normalny ) jak myślisz że jestem darmozjadem i nic nie poptrafie
18 gru 23:56
Artur_z_miasta_Neptuna: no to jak jutro masz koło ... to się szybko obudziłaś ... gratuluję prawidłowego 'studenckiego podejścia' ... ale zasmucę Ciebie − mimo, że poziom jest dostosowany do 'przeciętnego studenta' to nadal, aby mieć takie podejście ... trzeba jednak 'coś tam umieć'. A zaprezentowana tutaj granica to podstawa podstawy
18 gru 23:57
Artur_z_miasta_Neptuna: Lidia ... przykład już sama podałaś (ln (n+3) − ln n)
18 gru 23:58
Ajtek: Jak Godzio da cos normalnego to siępoczujesz jak Felix Baumgartner przed skokiem...
18 gru 23:58
Artur_z_miasta_Neptuna: ale jak taka dobra jesteś ... to tak na koniec dnia często spotykana granica na tym forum:
 (n!)2 
limn−>

(2n)! 
18 gru 23:59
Godzio: Dobrze,
1 + sin(n!) − n 

, znajdź granicę tego.
n2 + 2n 
18 gru 23:59
Ajtek: Artur sam na podobnym sie wyłożyłem na forum jakies 4 tygodnie tremu , nie włączyłem myślenia. Eta nic nie mów na temat ostrosłupa
19 gru 00:00
Ajtek: 0
19 gru 00:01
Artur_z_miasta_Neptuna: I tym miłym akcentem żegnam się ze wszystkimi ... rano zobaczę jak poszło przyszłości narodu emotka Lidio −−− powodzenia na kole życzę −− wbrew pozorom, prowadzący będzie miał większego "stresa" niż Wy. (dlaczego każdy kto zna realia państwowych uczelni wyższych wie o co mi chodzi)
19 gru 00:02
Ajtek: Czyli 2+2=4 Trzymaj sie Artur emotka.
19 gru 00:03
Eta: 0,(9)= 1
19 gru 00:08
Eta: 3+3= 3! emotka
19 gru 00:09
Ajtek: 0,(9)=1 to już wyższa matematyka A ta granica?
Godzio: Nie wstanę na teorię miary przez was
Eta: Godzio tylko weź "miarkę" .... na tę teorię
19 gru 00:11
asdf: @Lidia
 1 
Zrobiłaś dużo przykłądów typu: limn→ (1 +

)n? Gratuluje...bo jak masz problemy z
 n 
takim: limn→(ln(n+3) − lnn) to chyba się przewyższasz
19 gru 00:13
Ajtek: "Miarkę" czy "menzurkę"?
19 gru 00:14
Ajtek: Ja się pytam, ile wynosi granica ciągu Godzia emotka.
19 gru 00:15
Eta:
19 gru 00:15
Godzio: Moja ? 0 tak jak wiedza ... Dobranoc emotka
19 gru 00:17
Ajtek: Czyli dobrze strzeliłem z granicą... A z Twoją wiedzą to bym polemizował, że 0 Spokojnej Godzio emotka.
19 gru 00:19