Jakub: jeśli chodzi o punkt c)
4x
4-4x
3-9x
2+x+2 = 7x
2-15x+2
4x
4-4x
3-9x
2+x+2 - 7x
2+15x-2 = 0
4x
4-4x
3-16x
2+16x = 0
4x
3(x-1) -16x(x-1) = 0
(x-1)(4x
3-16x) = 0
4x(x-1)(x
2-4) = 0
4x(x-1)(x-2)(x+2) = 0
x
1=0; x
2=1 x
3=2; x
4=-2
Wiem, że wyszły inne niż w odpowiedziach. Tylko, że te liczby w odpowiedziach to błędne
rozwiązania. Zobacz np. -1
Zgodnie z treścią punkt c) wartości funkcji mają być równe. No to sprawdzam dla -1
f(-1) = 4(-1)
4-4(-1)
3-9(-1)
2+(-1)+2 = 4+4-9-1+2 = 0
g(-1) = 7(-1)
2 - 15(-1) + 2 = 7+15+2 = 24
i nie wychodzą równe. Dla pozostałych -0.5; 0.5; 2 nie chciało mi się sprawdzać. Możesz
spróbować. Sprawdź też dla moich wyników 0; 1; 2; -2
No i najważniejsza rzecz. W pewnym momencie dzielisz przez 4x BŁĄD

! Nigdy nie dziel
przez wyrażenie z x np. 4x, x-3, x+2 itd.
W ten sposób właśnie uciekło ci rozwiązanie 0. W tych równaniach można dzielić tylko
przez liczby.
No i jeszcze jedno x
2=4 ma dwa rozwiązania x
1=2 i x
2=-2. Obie te liczby podniesione do
kwadratu dają 4.
Dobra na razie tyle.