matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Witam
ZiemniakWMundurku:
zapisz w postaci ułamka zwykłego: 0,5(84)
18 gru 18:38
Dominik:
tak jak tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1709.html
klikajac na >> zobaczysz jak rozwiazac dany przyklad
18 gru 18:40
Eta:
2 sposób: 0,5(84) =x /*10 5, (84)= 10x /*100 584, (84)= 1000x − 5, (84)= 10x −−−−−−−−−−−−−−−−
579
193
579 = 990x ⇒ x=
=
990
330
18 gru 18:52
ZiemniakWMundurku:
Dzięki
18 gru 19:11