Oblicz:
123123: Oblicz:
e)√242−√300+√338−√48
f)√800+√80−√200+√500
g)√12+√75+√24+√96
h)√392−√150+√578−√486
18 gru 18:32
Kejt:
zauważ, że:
√242=11√2
√300=10√3
√338=13√2
pierwiastki się powtarzają..więc możesz je uporządkować..spróbuj dalej.
18 gru 18:35
bezendu1990: e) −14√3+24√2
f) 14√5+10√2
g) 6√6+7√3
h) −14√6+31√2
18 gru 18:36
123123: e) 11√2+10√3+13{2}−4√3=24√2−6√3 ?
18 gru 18:38
Kejt: nie, zgubiłaś/eś znaki. przed 10√3 powinien być minus.
18 gru 18:39
bezendu1990: źle powinno być −14√3 a nie −6√3
18 gru 18:39
Kejt: bezendu może lepiej pokazać błąd u źródła? bo wynik, który otrzymał/a jest istotnie
poprawny według podanych przez niego danych.
18 gru 18:42
123123: czyli. 11√2−10√3+13√2−4√3=24√2+14√3 ?
18 gru 18:42
Kejt: no dobra..prawie..i tak pomylił/a znaki.
18 gru 18:42
Kejt: −10
√3−4
√3=+14
√3?
18 gru 18:43
bezendu1990: ok
18 gru 18:44
123123: czyli xd :
24√2−14√3 xd
18 gru 18:44
bezendu1990: dobra Kejt zostawiam Ci ten temat
18 gru 18:44
Kejt:
18 gru 18:47
123123: f)20
√2+4
√5−10
√2+10
√5=10
√2+14
√5 ?
18 gru 18:51
123123: ?
18 gru 18:55
Kejt:
18 gru 18:56
123123: Ok. Jeszcze 2
18 gru 18:58
Kejt: czekam
18 gru 18:58
123123: g)2√3+5√3+2√6+4√6=7√3+6√6 ?
18 gru 19:04
123123:
18 gru 19:07
Kejt: 
wybacz za opóźnienie...pomagam w kilku postach naraz
18 gru 19:10
123123: Ok,spoko,przecież pomagasz z własnej woli, i tak jestem wdzięczna

No i ostatni

h)14
√2−5
√6+17
√2−9
√2=−12
√2−5
√6
chyba źle
18 gru 19:17
Kejt: i to na pewno...

nie wiem jak Ty to zrobiłaś.. 14+17=12?

z
√6 to samo
18 gru 19:21
Kejt: aj..dobra..widzę Twój błąd.. źle rozłożyłaś ten ostatni pierwiastek.
18 gru 19:21
123123: Ciągle mylą mi sie znaki po 14 jest minus no i odejmuję. ehhh. Czyli jak rozłożyć ten
pierwiastek ? Bo wziełam 6*81
18 gru 19:24
Kejt: no i dobrze wzięłaś...ale zobacz co zapisałaś.. 9
√2
18 gru 19:25
123123: Już mam czyli ostateczny wynik powienien być:
31
√2−14
√6 ?
18 gru 19:26
Kejt: wygląda na to, że
18 gru 19:27
123123: No mam nadzieje,że uda mi się jutro poprawić sprawdziań. Normalnie miałam ochotę sama siebie
zabić za to co zrobiłam, zawaliłam pierwszy dostałam 1 a w domu te porzykłady ze spr zrobiłam
bez problemu .... Masakraa. Rozwiazywałam dużo zadań ze zbioru i mam nadzieję ze jutro to
poprawię na dobrą ocenę

Dziekuję za pomoc
18 gru 19:30
Kejt: Powodzenia, trzymam kciuki
18 gru 19:31
123123: Heh przyda się

A teraz idę robić zadania
18 gru 19:33