Procenty, znaleść liczby
Agaa: Wyznacz liczbę, której
A) 40% wynosi 15
B) 22% wynosi 88
C) 6623
Wyznacz liczbę której 15 % jest równe
A) 20% liczby 45
B) 55% liczby 30
C) 3313 liczby 45
Pomoże ktos?
18 gru 18:28
Kejt:
z proporcji najlepiej

pokażę Ci pierwszy przykład:
40% −> 15 /:4
10% −> 3,75 /*10
100% −> 37,5
sprawdzenie: 0,4*37,5=15
próbuj dalej sama
18 gru 18:31
Agaa: okej to pierwsze rozumiem, dałam rade, ale nie wiem jak zabrać sie za to drugie, wytłumaczysz
na pierwszym przykładzie?
18 gru 18:42
Kejt: podziel wszystko przez 22, i będziesz miała 1%, wtedy pomnożysz przez 100 i będzie 100%
18 gru 18:43
Agaa: okej to wiem ale chodziło o te zadania

Wyznacz liczbę której 15 % jest równe
A) 20% liczby 45
B) 55% liczby 30
C) 3313 liczby 45
18 gru 18:52
Eta:
x −−− szukana liczba
| | 0,2*45 | |
A) 0,15*x= 0,2*45 ⇒ x= |
| =.......... |
| | 0,15 | |
pozostałe podobnie .........
18 gru 18:57
Agaa: okej, dzięki wielkie za pomoc!
18 gru 18:59