Znajdź ekstrema fukcji.
43: f(x)= 4x3 − 6x2−9x
18 gru 17:48
Tad:
...licz pierwszą ochodną ... przyrównuj do 0 (warunek konieczny) ... potem drugą pochodną
lub zmianę znaku (dostateczny) ... −
18 gru 17:51
43: a mogłabym prosić o rozwiaznie ?
18 gru 17:57
Tad:
f'(x)=12x
2−12x−9
12x
2−12x−9=0 4x
2−4x−3=0 Δ=16+48=64 x
1=−1/2 x
2=1,5
przy przejściu przez x
1=−1/2 pochodna zmienia znak z +na − więc

?
przy przejściu przez x
2=1,5 pochodna zmienia znak z − ma + więc

?
18 gru 18:06
43: czyli dla x1 wyszło 13,5 ?
18 gru 18:19