pomocy
supertrampka: wiadomo ze A B zawiera sie w omedze oraz P(A)=25 P(B)=45 P(AnB)=310. Zatem:
a)P(AuB)=23 b) P(AuB)=1 c) P(A−B)=0,5 d)P(A−B)=0,4
Pomoze ktos bo mi z tych wzorow nic nie wychodzi...
18 gru 17:32
MQ: p(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
18 gru 17:43
supertrampka: no wiem ale zadna odp nie pasuje jak podstawiam i licze
18 gru 17:44
MQ: Prawdopodobnie źle przepisane zadanie.
Przypuszczam, że d) powinno być:
d)P(B−A)=0,4 i wtedy wychodzi odp d).
18 gru 17:48
MQ: Poprawka

:
nie d) a c)
18 gru 17:49
MQ: c) P(B−A)=0,5
18 gru 17:50
supertrampka: ale jak wyszlo 0,4?mi wyszlo 0,3 bo to tez wzor jest tak?P(B−A)=P(B)−P(BnA)

i jak podstawilam
wychodzi 0,3.
18 gru 17:51
supertrampka: a zadanie przepisane jest dobrze na 100% to jest arkusz maturalny zadania.
18 gru 17:52
supertrampka: to 0,5 wychodzi ale jak sie podstawi do pierwszego wzoru przy obliczeniu P(AuB)
18 gru 17:53