funkcje trygonometryczne
Karolina: Musze rozwiązać nierówność sin2x≤cos2x i nie wiem jak to zrobić.
Doszłam do (sinx−cosx)(sinx+cosx)≤0 i nie wiem jak dalej rozwiązać.
Proszę o pomoc,
z góry dziękuję
18 gru 17:16
Dominik: sin2x + cos2x = 1
18 gru 17:17
Karolina: no i co to mi da?
18 gru 17:20
krystek: wyznacz np sin2x=1−cos2x i podstaw
18 gru 17:22
ZKS:

Można też graficznie.
sin
2(x) ≤ cos
2(x)
|sin(x)| ≤ |cos(x)|
Narysuj sobie dwa wykresy
y = |sin(x) oraz
y = |cos(x)|
I odczytaj z rysunku kiedy |cos(x)| ≥ |sin(x)|.
18 gru 17:26
Dominik: jesli sin2x + cos2x = 1 to twoja nierownosc da sie sprowadzic do postaci sin2x ≤ 1 − sin2x.
takie cos umiesz rozwiazac czy dalej potrzebujesz pomocy?
18 gru 17:32