prawdopodobienstwo
olo: | | 1 | |
Dane są zdarzenia A,B⊂Ω takie, że P(A∩B)=P(A)*P(B). Oblicz P(A'∩B'), wiedząc, że P(A)= |
| |
| | 3 | |
18 gru 16:51
Karola: Skoro
P(A∩B)=P(A)*P(B)
to
P(A'∩B')= P(A')* P(B')
zawsze jest tak że P(A) + P(A')= 1
a więc P(A')= 1− P(A)= 2/3
P(B')= 1−P(B)=1/3
i teraz podstawiamy do wzoru
P(A'∩B')= P(A')* P(B')= 2/3 * 1/3=2/9= 1/3
P(A'∩B')= 1/3
18 gru 20:40
kasia: W urnie jest 8 kul białych i 4 czarne. Z urny losujemy bez zwracania 3 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, ze wylosujemy co najmniej jedną kulę czarną.
18 gru 20:42