18 gru 16:35
pupu1803: Sądzę ,że wwe wszystkich zadaniach musisz zastosowac wzór. Jeśli nie znasz musisz:
−wziac pod uwage jak sa ulozone alfa i beta
−katy te wszytskie odczytac
−albo zobaczyc jak sa ulozone scisny i krawedzie wzgledem siebie ; ]m Jak mam jeszcze pomoc to
pisz ; ]]
18 gru 16:46
natalia.: Niestety dalej nie rozumiem. Jaki wzór? Wcześniej korzystaliśmy jedynie z tw. cosinusów,
sinusów, Pitagorasa.. To wystarczy?
18 gru 16:54
natalia.: Pomoże ktoś ?
18 gru 17:13
+-:
zadanie11Wskazówka: twierdzenie sinusów i zwróć uwagę,że wysokość przekroju jest jednocześnie
bokiem trójkąta o kątach α i β oraz drugim boku równym połowie przekątnej podstawy
18 gru 19:03
+-:

WSKAZÓWKA:
trójkąt WEG jest równoboczny o boku 2c jego wysokość jest bokiem przekroju trójkąt WDE jest
również równoboczny
18 gru 19:32
+-:

Zadanie 12
c jak 11
rysunek chyba wyjaśnia wszystko
18 gru 20:01
+-:
BŁAD Zadanie 12
c jak 11
rysunek chyba wyjaśnia wszystko
POWINNO BYĆ zadanie 13, a c jak w 12
18 gru 20:05
natalia.: Jeśli chodzi o zadanie 12 to nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
Wysokość trójkąta WEG i zarazem bok trójkąta DFE=2c√32
I skoro WDE jest równoboczny to odcinek DE wynosi 2c.
Wysokość trójkąta DEF wynosi c.
I co dalej?
18 gru 20:44
+-: DEF jest równoramienny o podstawie 2c i ramionach c√3, towysokość z Pitagorasa? no nie c
18 gru 21:08
natalia.: Trójkąt DEF jest równoramienny o bokach 2c, 2c i c√3, tak?
18 gru 21:40
+-: napisałem:"DEF jest równoramienny o podstawie 2c i ramionach c√3" czyli 2 po c√3
Chyba to widzisz z rysunku WF=c; WD=WE=2c
18 gru 21:55
natalia.: Aaa no tak. Już wiem. I wyszło. Wszystkie 3 zadanka! Dziękuję bardzo za pomoc i przede
wszystkim za cierpliwość
18 gru 22:38