a
kuba: jak zamienic na ulamek zwykly 0(4) ?
18 gru 16:27
Saizou : a=0,(4) /*10
10a=4,(4) odejmując stronami
−9a=−4
18 gru 16:29
kuba: dziękuje
18 gru 16:31
kuba: 2,(3971) a cos takiego ?
18 gru 16:32
Saizou : zrób analogicznie, musisz pokombinować tak żeby usunąć część która się powtarza
18 gru 16:34
18 gru 16:39
ZKS:
Można zbiegu podać.
| | a | |
Liczba postaci 0.(a) można zawsze zapisać jako |
| . Jeżeli liczba w okresie jest postaci |
| | 9 | |
| | ab | | abc | |
0.(ab) = |
| następnie 0.(abc) = |
| itd. |
| | 99 | | 999 | |
Więc Twoją liczbę 2.(3971) jak możesz zapisać?
18 gru 16:41