ciągi zadania do wyjaśnienia
chomcik: oblicz cztery elementy poczatkowe wyrazu ciśgu(a
n)
b)a
n=a
n
c) a
n=log
2 4
n
ile wyrazów dodatnich ma ciąg n
n . podaj największy z nich.
a) a
n=13−3n
c) a
n=2n
2−3n+1
czy ciąg jest arytmetyczny?
a) a
n =2−2n
b) 2+2n
2
zad 1.długości trzech krawedzi prostopadłościanu tworzą ciąg arytm. o r=3. Pole pow.
całkowitej tego prostopadłościanu jest równe 132. oblicz jego objętość.
zad 2. długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o r>0. oblicz dlugość
promienia wpisanego w ten trójkąt. −> jezeli mogę to poprosze o wtłumaczenie
zad 3. pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 3, a trzeci jest o 8 wiekszy. Oblicz
sumę piętnastu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
zad 4. kredyt w wysokości 10 000 zl wraz z odsetkami nalezy spłacić jednorazowo po 5 latach.
co roku bank dolicza odsetki w wys 8%. jaką kwotę trzeba bedzie spłacić?
18 gru 16:11
123: w pierwszym zadaniu za n podstawiasz odpowiednio 1,2,3,4 i masz
w drugim chyba prawa strona wieksza od zera(nie jestem pewien)
w trzecim nie wiem czy jest jakis sposob ale na logike to bym obliczyl 3 kolejne wyrazy i
sprawdzil czy r jest stałe
18 gru 16:13
Ajtek:
Co do sprawdzenia czy c. jest arytmetyczny: r=an+1−an jeżeli r nie jest zależne od n, to c.
jest arytmetyczny.
Sposobem podanym przez 123 pokazałbyś, że 3 pierwsze wyrazy tworzą lub nie c. arytmetyczny.
18 gru 16:22