matematykaszkolna.pl
ciągi zadania do wyjaśnienia chomcik: oblicz cztery elementy poczatkowe wyrazu ciśgu(an)
 1+(−1)n 
a) an=

n 
b)an=an c) an=log2 4n ile wyrazów dodatnich ma ciąg nn . podaj największy z nich. a) an=13−3n
 16 
b) an=

− 2
 n 
c) an=2n2−3n+1 czy ciąg jest arytmetyczny? a) an =2−2n b) 2+2n2
 2n+n2 
c) an=

n 
zad 1.długości trzech krawedzi prostopadłościanu tworzą ciąg arytm. o r=3. Pole pow. całkowitej tego prostopadłościanu jest równe 132. oblicz jego objętość. zad 2. długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o r>0. oblicz dlugość promienia wpisanego w ten trójkąt. −> jezeli mogę to poprosze o wtłumaczenie zad 3. pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 3, a trzeci jest o 8 wiekszy. Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych. zad 4. kredyt w wysokości 10 000 zl wraz z odsetkami nalezy spłacić jednorazowo po 5 latach. co roku bank dolicza odsetki w wys 8%. jaką kwotę trzeba bedzie spłacić?
18 gru 16:11
123: w pierwszym zadaniu za n podstawiasz odpowiednio 1,2,3,4 i masz w drugim chyba prawa strona wieksza od zera(nie jestem pewien) w trzecim nie wiem czy jest jakis sposob ale na logike to bym obliczyl 3 kolejne wyrazy i sprawdzil czy r jest stałe
18 gru 16:13
Ajtek: Co do sprawdzenia czy c. jest arytmetyczny: r=an+1−an jeżeli r nie jest zależne od n, to c. jest arytmetyczny. Sposobem podanym przez 123 pokazałbyś, że 3 pierwsze wyrazy tworzą lub nie c. arytmetyczny.
18 gru 16:22