całka sin(2x)cos(5x)
całek: Proszę o sprawdzenie takowej całki:
całka: sin(2x)sin(5x)= | u=sin5x u'=5cos5x v'cos2x v=12sin2x | =15sin2xsin5x −
25całka sin5xcos2x= | u= sin5x v'=cos2x u'=5cos5x v=12sin2x| = 15sin2xsin5x −
210sin5xsin2x + całka sin2xcos5x . Co robię źle? ponieważ po przerzuceniu wyjdzie O całki
i wynik nie wyjdzie
18 gru 16:08
ZKS:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−(
+)
β = 7x ∧ α = 3x
| | 1 | |
sin(2x)sin(5x) = |
| (cos(3x) − cos(7x)) |
| | 2 | |
| 1 | |
| ∫(cos(3x) − cos(7x))dx |
| 2 | |
18 gru 16:23
Mila: ∫sin(2x)sin(5x)dx
| | A+B | | A−B | |
−2sin(2x)sin(5x)=cosA−cosB (wzór: cosA−cosB =−2sin |
| *sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
10x=A+B
4x=A−B
14x=2A
A=7x
B=3x
| | 1 | |
∫sin(2x)sin(5x)dx=− |
| ∫(cos(7x)−cos(3x))dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=− |
| *( |
| sin(7x)− |
| sin(3x))+C= |
| | 2 | | 7 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin(3x)− |
| sin(7x)+C |
| | 6 | | 14 | |
18 gru 16:26
Szymon: Polecam skorzystać ze wzorów wynikających z tożsamości Eulera. ( sin(x)=(eix−e−ix)/2 i
podobnej tożsamości na cosinus). Po rozpisaniu przykładu wyjdzie bardzo prosta całka:
∫ [1/2(sin(7x)−sin(3x))]dx. Co rozwiążesz przez podstawienie.
16 mar 00:58