.
magu: Kat α jest taki, ze cosα+sinα=4/3.
Oblicz wartosc wyrazenia |cosα−sinα|.
18 gru 16:05
123: Skorzystaj z tego że |cos−sinα| = √(cosα−sinα)2
18 gru 16:06
magu: 123, a coś więcej?
18 gru 16:07
123: √(cosα−sinα)2=
√sin2α − 2sinαcosα + cos2α=
√1 − 2sinαcosα
sin
2α+cos
2α= 1 − jedynka trygonometryczna
Pozostało do obliczenia 2sinαcosα, aby to zrobic podnosisz do kwadratu pierwsze równanie
Dalej już chyba sobie poradzisz
18 gru 16:11
PW: Jeżeli na widok pierwiastków wpadasz w popłoch, to mogę zaproponować inny sposób myślenia.
Liczba, której szukamy, |cos−sinα| jest nieujemna, więc zamiast niej spróbujemy poszukać jej
kwadratu (mając x
2 i informację,że x≥0 z łatwością policzymy x). Dlaczego łatwiej znaleźć jej
kwadrat? Bo
|cos−sinα|
2 = (cos−sinα)
2 (dla dowolnej a jest |a|
2 = a
2).
Liczymy więc:
(1) x
2 =|cos−sinα|
2 = cos
2α − 2sinαcosα + cos
2α.
Zamienił stryjek siekierke na kijek? Nie, bo przecież wiemy, że
| | 4 | |
cosα+sinα= |
| , a wiec po podniesieniu do kwadratu |
| | 3 | |
| | 16 | |
(2) cos2α + 2sinαcosα + sin2α = |
| . |
| | 9 | |
Ponadto wiemy, że ("jedynka trygonometryczna")
(3) sin
2α + cos
2α = 1.
Po wstawieniu (3) do (2) otrzymamy
18 gru 16:30
PW: cd. (za wcześnie mi się kliknęło)
Poprawiam błąd w (1), powinno być
(1) x
2 = |cos−sinα|
2 = cos
2α − 2sinαcosα +
sin2α = 1 − 2sinαcosα.
Podstawienie (4) do (1) daje
a więc − poniewaź x≥0
Mam nadzieję, że nie popełniłem błędów rachunkowych.
18 gru 16:40