Funkcje trygonometryczne
Settel: Obliczyć a) 8sin15o sin45o sin75o
b) tgα wiedząc, że 3sinα=2(1−cosα)
18 gru 14:37
ZKS:
Zauważ że sin(75o) = sin(90o − 75o) = cos(15o) wstawiając to otrzymujemy
8sin(15o) * cos(15o) * sin(45o) = [teraz korzystam ze wzoru 2sin(x)cos(x) = sin(2x)] =
4sin(2 * 15o) * sin(45o) = 4sin(30o) * sin(45o).
18 gru 14:42
ZKS:
Lub jeżeli ktoś naprawdę lubi liczyć to można zrobić w ten sposób
sin(15
o) = sin(45
o − 30
o) =
[korzystamy ze wzory sin(x − y) = sin(x) * cos(y) − sin(y) * cos(x)] =
sin(45
o) * cos(30
o) + sin(30
o) * cos(45
o) =
| √2 | | √3 | | 1 | | √2 | | √6 | | √2 | | √6 − √2 | |
| * |
| − |
| * |
| = |
| − |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
W ten sam sposób można obliczyć sin(75
o) = sin(45
o + 30
o) tylko że teraz korzystamy
ze wzoru sin(x + y) = sin(x) * cos(y) + sin(y) * cos(x).
18 gru 14:47
Settel: O, dziękuję

Zaczęłam tak samo liczyć, ale później wszystko pomieszałam

Teraz już wiem o
co chodzi.
18 gru 14:50
ZKS:
Ale którym sposobem liczyłeś?
18 gru 14:52
Settel: Pierwszym z tymi wzorami. Tylko, że źle zapisałam ze wzoru 2sinxcosx. A jak się zabrać za b?
18 gru 14:55
ZKS:
{sin2(x) + cos2(x) = 1
{3sin(x) = 2(1 − cos(x))
18 gru 15:07
Settel: Sin wyszedł mi równy 0. A cos 1. To chyba raczej źle mi wyszło.
18 gru 15:38
ZKS:
Nie tylko powinnaś otrzymać dwa wyniki.
18 gru 16:01