zabadaj przebieg zmienności funkcji f
ladypi: Hej mam taki przykład do zrobienia na ćwiczenia, nie bylo mnie na wykladzie i nie bardzo to
ogarniam, bylabym wdzieczna gdyby ktos napisal mi tak w punktach po kolei jak to zrobic

Zbadaj przebieg zmienności funkcji f i narysuj jej wykres:
f(x)= x
4− 5x
2 +4
18 gru 14:14
Vizer:
1. Dziedzina
2. Asymptoty
3. Punkty charakterystyczne
4. Parzystość/Nieparzystość
5. Ekstrema lokalne
6. Monotoniczność
7. Punkty przegięcia
8. Wypukłość/ wklęsłość
9. Piękny rysunek na podstawie punktów 1−8
18 gru 14:23
ladypi: to juz cos, a czy ktos mogłby to rozwiazac? bo potrzebny mi jest juz konkretny przyklad na
liczbach...
19 gru 18:10
19 gru 18:13
19 gru 18:21
ladypi: dziedziną jest zbiór licz rzeczywistych?
19 gru 18:33
Mila: Dla Twojej funkcji tak, bo występujące tam potegowaniei i dodawanie jest wykonalne.
19 gru 18:53
Mila:

To Ci pomoże?
Rób według procedury podanej przez Wizera
Sprawdzę Ci po 21.
19 gru 19:13
ladypi: Dobra nie jestem pewna ale chociaz troche^^
Dziedzina funkcji x∊R
granica na końcach przedziałów +∞
funkcja parzysta
punkty przeciecia z osią Ox będą 4? jeden w przyblizeniu 3,2 nie podaje reszty bo nie wiem czy
to dobrze rozkminilam...
Oy 4
I pochodna 4x3−10x
4x3−10x=0
2x (2x2−5)
x=0 2x2−5=0
2x2=5 /2
x2=2,5
x= √2,5 ?
II pochodna 12x2−10
2 (6x2−5)
hmmm...
co za mordownia...−.−
19 gru 19:43
ladypi: pomoże ktoś?:(
19 gru 21:25
Mila:

1) D=R
2) miejsca zerowe:
x
4−5x
2+4=0
x
2=t; t≥0
t
2−5t+4=0
Δ=25−16=9
| | 5−3 | | 5+3 | |
t1= |
| =1 lub t2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
x
2=1 lub x
2=4
x+1 lub x=−1 lub x=2 lub x=−2
3) Monotoniczność: obliczam f '(x)=4x
3−10x
Miejsca zerowe pochodnej:( ewentualne ekstrema)
| | 5 | |
4x3−10x=0⇔x(4x2−10)=0 ⇔x=0 lub x2= |
| ⇔ |
| | 2 | |
| | √10 | | √10 | |
x=0 lub x1= |
| lub x2=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √10 | | √10 | | √10 | | √10 | |
f '(x)>0⇔x(x− |
| )(x+ |
| )>0⇔x∊(− |
| ;0)∪ ( |
| ;∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
w tych przedziałach funkcja jest rosnąca
| | √10 | | √10 | |
f'(x)<0 dla x ∊(−∞;− |
| )∪(0; |
| ) w tych przedziałach funkcja jest malejąca |
| | 2 | | 2 | |
| | √10 | | 9 | |
dla x=− |
| osiąga minimum lokalne : ymin=− |
| |
| | 2 | | 4 | |
dla x=0 osiąga maksimum lokalne; y
maks=4
| | √10 | | 9 | |
dla x= |
| osiąga minimum lokalne :ymin= |
| |
| | 2 | | 4 | |
4) f ''(x)=12x
2−10
miejsca zerowe:
x=
√5/6 lub x=
√5/6 zbadaj czy zmienia się znak w tych punktach, to będą punkty przegięcia
5) granice
| | 5 | | 4 | |
limx→−∞(x4−5x2+4)=limx→−∞(x4(1− |
| + |
| ))=∞ |
| | x2 | | x4 | |
| | 5 | | 4 | |
limx→∞(x4−5x2+4)=limx→∞(x4(1− |
| + |
| ))=∞ |
| | x2 | | x4 | |
19 gru 22:21
ladypi: dzieki, teraz ogarne
19 gru 22:48
Mila: 
powodzenia.
19 gru 22:48