| π | ||
f(x) = sin | ||
| 3 |
| f(x+h)−f(x) | sinπ3−sinπ3 | |||
lim | = lim | |||
| h | h |
bo dopiero zaczynam robić zadania tego typu i może czegoś nie zauważam,
| π | ||
ale wydaje mi się, że obojętnie jaki argument podam funkcji f to zawsze dostanę sin | , | |
| 3 |
| π | ||
dlatego napisałem, że f(x+h) = sin | ||
| 3 |
| π | ||
Może masz policzyć pochodną f(x) = sin(x) w punkcie xo = | ? | |
| 3 |
| π | ||
patrząc na odpowiedź jest to możliwe w sumie, bo sin | = const. więc pochodna to zero a w | |
| 3 |
dzięki
| x | ||
f(x) = sin | ||
| 3 |
| x+h | ||
rozpisuję to przez wzór z definicji podchodnej, dostaję w liczniku sin | − sin{x}{3} | |
| 3 |
| 1 | ||
lim | * 2sin(h/6)*cos((2x+h/)6) co dalej z tym można zrobić? | |
| h |
| |||||||||||||||||
limh → 0 | = | ||||||||||||||||
| h |
| |||||||||||||||||||||||
limh → 0 | = | ||||||||||||||||||||||
| h |
| |||||||||||||||||||||||
limh → 0 | = | ||||||||||||||||||||||
|
| ||||||||||||||||||||||||||
limh → 0 | = | |||||||||||||||||||||||||
|
| 1 | x | 1 | x | |||||
* 1 * cos( | + 0) = | cos( | ) | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| sin(ax) | ||
Ponieważ limx → 0 | = 1 | |
| ax |
| a | 1 | |||||||||
Za pierwszym razem nie dzieliłem tylko wykorzystałem własność | = | |||||||||
| b |
|
| 1 | ||
oczywiście dla a , b ≠ 0 za drugim razem rozszerzyłem licznik i mianownik przez | . | |
| 3 |