oblicz ciąg arytmetyczny
andzin: suma 8 i 14 wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 28.Oblicz 11 wyraz tego ciągu
18 gru 11:17
18 gru 11:18
twoj pan: nie dawajcie mu odpowiedzi
18 gru 11:18
ICSP: a8 + a14 = 2a11
18 gru 11:20
twoj pan: MASZ PEDALE



a₈=a₁+7r
a₁₄=a₁+13r
a₈+a₁₄=28
a₈=28−a₁₄=28−[a₁+13r]=28−a₁−13r
a₁₄=a₈+6r
a₁₄=28−a₁−13r
a₁+13r=28−a₁−13r
2a₁+26r=28 /:2
a₁+13r=14=a₁₄
a₁₄=14
a₈=28−14=14
a₁₄=a₈+6r
14=14+6r
6r=0
r=0
a₁₁=a₈+3r=14+3×0=14
to ciąg stały o r=0 i wszystkich wyrazach równych 14
18 gru 11:22
ICSP: to nie musi być ciąg stały. r możesz wybrać sobie dowolnie ze zbioru liczb rzeczywistych.
18 gru 11:25
andzin: nie andzio tylko andzin,ale mimo wszystko dzięki za zadanko
18 gru 11:33
camus: a8 + a14 = 28
a1 + 7r + a1 + 13r = 2a1 + 20r = 28 /:2
14 = a1 + 10r = a11
18 gru 11:35