prawdopodobienstwo
Luk: sposrod dzielnikow calkowitych liczby 24 wybieramy 1 i nazywamgy go a. Jakie jest
prawdopodobienstwo ze wykres funkcji y=ax+2 będzie:
a) rosnacy
b) zwieral punkt A=(2,6)
c) zawieral punkt A=(a,11)
18 gru 11:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
wypisz dzielniki całkowite liczby 24
krok 2
zauważ, że dodatnich i ujemnych dzielników jest tyle samo ... stąd w (a) P(A) = ...
krok 3
ile musi wynosić współczynnik a, aby prosta przechodziła przez punkt (2,6) ... stąd w (b) P(B)
= ...
krok 4
podstaw punkt A do równania i otrzymasz ... a2 = 9 ⇔ a = ... ..... i stąd P(C) = ....
18 gru 11:22