aneta: Rozwiąż równanie
a) x√3 + √3 = x+3
b) 6x+4=5(x−2)+x+12
18 gru 09:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) bylo niedawno
w obu przypadkach
wszystko z 'x' w lewo reszta na prawo
wyłącz 'x' przed nawias i podziel przez to co w nawiasie
wyciągnij niewymierność z mianownika
i masz rozwiązanie
18 gru 09:39
aneta: a mozesz rozwiazac?
18 gru 09:44
aneta:
18 gru 10:12
Tad:
x√3−x=3−√3
x(√3−1)=√3(√3−1) ...
18 gru 10:15
krystek: x√3−x=3−√3 i x przed nawias
18 gru 10:15
camus: Aneto, przecież Artur napisał ci w sposób klarowny, co masz zrobić! Zatem, w czym problem.
18 gru 10:17