aneta: Rozwiąż równanie:
a) (x+3)
2=(x−1)
2
| | y −5 | | 2y + 1 | | 1 | |
c) |
| − |
| = 2 |
| − y |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
18 gru 08:50
Kejt:
a)
x
2+6x+9=x
2−2x+1
6x+9=−2x+1
8x=−8
x=−1
2x−(x−3)=4x−18
2x−x+3=4x−18
dokończ..
| | y−5 | | 2y+1 | | 5 | |
c) |
| − |
| = |
| −y /*12 |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
3(y−5)−4(2y+1)=6*5−12y
dokończ..
18 gru 09:11
Aga1.: Pierwsze , zastosuj wzory skróconego mnożenia lub nietypowo
a)(x+3)2=(x−1)2 /√
√(x+3)2=√(x−1)2
Ix+3I=Ix−1I
x+3=x−1 lub x+3=−x+1
0=−4 sprzeczność , 2x=−2, x=−1
18 gru 09:11
camus: a) x2 + 6x + 9 = x2 − 2x +1 //tutaj został użyty wzór skróconego mnożenia
6x + 2x = 1 − 9
8x = −8
x = −1
b) 2x − (x−3) = 4x − 18 //pomnożyłem stronami przez 2
−3x = −21
x = 7
c) 3(y−5) − 4(2y+1) = 12*2,5 − 12y //pomnożyłem stronami przez 12
3y−15−8y−4 = 30 − 12y
7y = 49
y = 7
18 gru 09:13
aneta: a możesz kejt dokonczyc?
18 gru 09:15
Kejt: nie chce Ci się, hm?
18 gru 09:16
aneta: nie umiem :0
18 gru 09:18
Aga1.: Przecież camus rozwiązał od a do z.
18 gru 09:23