pierwszy krok
malusia: (√6−3√3)2
=6−2*√6*3√3+(9*3) = 6−6√3+27=−21*6√3
(2√32−3√2)2
=(4*32)−2*2√32*3√2+18 = 128−2*2√32*3√2+18 = ?
Mogłby ktos poprawic mi bledy i powiedziec co dalej? dopiero sie tego ucze..
17 gru 23:57
Ajtek:
Generalnie tragedii nie ma, ale są błędy:
(√6−3√3)2=6−2*√6*3√3+9*3=6−6√18+27=...
18 gru 00:05
Ajtek:
W drugim podpowiedź:
−2*3√32*3√2=−6√64=..., a √64=...
18 gru 00:09
malusia: wyjdzie w drugim: 98?
18 gru 00:14
Ajtek:
yhy

.
18 gru 00:16
malusia: uhh.
a w pierwszym ?
18 gru 00:17
Ajtek:
√18=√9*2=√9*√2=...
18 gru 00:20
malusia: 3√2 ? taki bedzie wynik?
18 gru 00:22
Ajtek:
No nie

Wracając do mojedo postu z godziny 00:05
6−6
√18+27=6−6*3
√2+27=...
Włącz myślenie

.
18 gru 00:24
malusia: −21−18√2 ?
18 gru 00:26
Ajtek:
A skąd −21?
18 gru 00:27
malusia: 21 chyba
18 gru 00:28
Ajtek:
A skąd 21?
18 gru 00:29
malusia: no teraz to juz nie wiem nic
18 gru 00:30
Ajtek:
6−6*3√2+27
niebieskie to jabłka, czarne to gruszki. Ile masz jabłek a ile gruszek?
18 gru 00:30
malusia: ahaa bedzie 33 − 18√2
18 gru 00:32
Ajtek:
18 gru 00:33
malusia: kochany jestes i super tlumaczysz

a sprawdzisz mi to?
usun niewymiernosc:
3/
√3−1 = 3/
√3−1 *
√3+1/
√3+1= 3
√3+3/3−1=3
√3+3/2
18 gru 00:35
Ajtek:
Jest ok.
Po lewej stronie okna w którym piszesz masz
Kliknij po więcej przykładów zacznij tak
kodować, będziełatwiej mi czytać, a Tobie pisać

.
Jeżeli już chcesz koniecznie pisać tak jak to robisz to używaj nawiasów, np:
...*(
√3+1)/(
√3+1)
Twój zapis
√3+1/
√3+1≠(
√3+1)/(
√3+1), muszę sie domyślać o co Tobie chodzi

.
18 gru 00:41
malusia: | 4 | | √2−3 | | 4√2−12 | |
| * |
| = |
| o to chodzi? |
| √2+3 | | √2−3 | | −1 | |
a to dobrze?
18 gru 00:50
Ajtek:
No ale z tym coś jeszcze można zrobić

O to mi chodziło, o kodowanie.
18 gru 00:53
malusia: a co np? skrocic?
18 gru 00:54
Ajtek:
A co chcesz skracać jak w mianowniku −1 jest

Masz licznik podzielic przez mianownik....
18 gru 00:56
malusia: −4√2−12
18 gru 00:58
Ajtek:
No nie

(4
√2−12):(−1)=...
18 gru 01:02
Piotr:
nauka
18 gru 01:49