dwa zadania
mysa: nie umiem poradzic sobie z dwoma zadaniami
1. Dane sa liczby a=−17*(4całe1/4)−1, b=3√−(6√62 i c = (3−1−4−1)−1/2. prawdziwa
jest zaleznosc:
a) a<b<c
b)c<b<a
c) b<a<c
d)b<c<a
2. liczba przeciwna do liczby √√3−√2*√√3+√2 / √4+2√5*√2√5−4 jest:
a) −1/4
b)−1/2
c)−2
d)−4
17 gru 23:35
Mila: | | 1 | | 17 | |
a=−17*(4 |
| )−1=−17*(− |
| )−1=−4 |
| | 4 | | 4 | |
b=
3√−62*6=−6
| | 1 | | 1 | | 1 | |
c=(( |
| − |
| )−1):2=(( |
| )−1):2=12:2=6 |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
−6<−4<6
b<a<c odp.c
2) licznik
√3−2=1 wzór (a−b)*(a+b)=a
2−b
2
mianownik:
√4*5−16 =
√20−16=
√4=2
odp.b
17 gru 23:56