ktoś umie rozwiazać równanie?
ola: −5x4+3x3+14x2=0
17 gru 23:20
Ajtek:
−x2(5x2−3x−14)=0
Dalej sobie poradzisz?
17 gru 23:23
wartość przybliona: x2(−5x2+3x+14)=0
17 gru 23:24
ola: no wlasnie nie bardzo bo zielona w tym temacie jestem:((
17 gru 23:24
Ajtek:
Licz z nawiasu Δ, później x1 i x2.
17 gru 23:26
wartość przybliona: żeby równanie było prawdziwe to któryś z dwóch czynników:
1) x2
2) (−5x2+3x+14)
musi być równy zero, bo zero razy cokolwiek zawsze daje zero, więc będzie się zgadzało z prawą
stroną równania
przyrównujesz więc do zera oba czynniki:
1) x2=0 i stwierdzasz, że jest to prawdziwe dla x=0, bo 02=0
2) −5x2+3x+14=0 i tutaj jak z typowym równaniem kwadratowym
17 gru 23:27
ola: a co to wgl jest Δ
17 gru 23:43
ola:
17 gru 23:43
Ajtek:
Δ − delta, wyróżnik trójmianu kwadratowego.
17 gru 23:45
ola: i tak tego nie kumam:(
17 gru 23:47
wartość przybliona: otwórz podręcznik z gimnazjum na rozwiązywaniu równań kwadratowych
17 gru 23:50
ola: jeżeli pytam sie tutaj to chyba jest równoznaczne z tym że po otworzeniu tego podrecznika nic
nie rozumiem
17 gru 23:52
wartość przybliona: ax2+bx+c=0
Δ=b2−4ac
−5x2+3x+14=0
Δ=32−4*(−5)*14=9+20*14=9+280=289
√Δ=√289=17
x1 = −3−17−10 = −20−10 = 2
x2 = −3+17−10 = 14−10 = −75
łącznie z tym co pisałem wcześniej o x2=0, mamy trzy rozwiązania pierwszego równania:
x1 = 2, x2 = −75, x3 = 0
I teraz to ogarnij. Jeżeli nie wyjdzie, to sorry, ale to wygląda tak, jakbyś nie miała
zielonego pojęcia o matematyce i przychodzisz do nas byśmy wyłożyli ci wszystko od
podstawówki. Jeżeli dostajesz zadanie na takim poziomie, to nauczyciele zakładają, że
potrafisz wcześniejszy materiał. Skoro nie potrafisz, to najpierw weź się za to co było.
Rozwiązywanie równań kwadratowych to podstawowa umiejętność na poziomie matematyki gimnazjum+
18 gru 00:06