pochodne
meg: hej

pomoże ktoś z pochodną ?
y= 1 + x
1/2 / 1 + 2x
1/2
/− przez
17 gru 22:33
PW: Pochodna ilorazu
| | f(x) | | ... | |
Jeżeli h(x) = |
| , to h'(x) = |
| |
| | g(x) | | .. | |
17 gru 23:04
meg: znam wzory ; p po podstawieniu wyszło mi zupełnie coś innego niż w odpowiedzich
17 gru 23:06
PW: | | 1 | |
f'(x) = (1+x1/2)' = |
| x−1/2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
g'(x) = (1+2x{1/2)' = 2. |
| x−1/2 |
| | 2 | |
[g(x)]
2 = (1+2x
1/2)
2 = 1 + 4x
1/2 + 4x albo na razie tego nie ruszać, po prostu zostawić
(1+2x
1/2)
2
Tak liczysz (podstawiając do wzoru)?
17 gru 23:17
wartość przybliona:
−1
−−−−−−−−−−
2√x(1+2√x)2
?
17 gru 23:18
PW: Tak.
17 gru 23:43
ZKS:
Z tego zapisu można wnioskować że mamy policzyć pochodną funkcji postaci
Jeżeli nie umiesz tego zapisać w postaci ułamka to chociaż użyj nawiasów do czegoś w końcu one
służą.
17 gru 23:45
PW: @ZKS:To powszechna niefrasobliwość. Nie dosyć, że masz rozwiązać zadanie, to jeszcze trzeba
domyślać się jaka jest poprawna treść.
18 gru 08:41