Przedstaw wielomian w postaci iloczynu
lex: Przedstaw wielomian w postaci iloczynu
x4 − 3x3 + 2
dalej rozkładam tak:
x4 − x − 2x3 + 2
x(x3−1) − 2(x3−1)
grupuje..
(x − 2)(x3 − 1) i co dalej? da sie jeszcze to rozłożyc?
17 gru 22:28
ICSP: a3 − b3 znany ?
17 gru 22:30
ICSP: poza tym jest źle
skąd Ci się wziął sam x ?!
17 gru 22:30
zośka: powinno być:
x4−x3−2x3+2 jak już coś
17 gru 22:30
zośka: (x4−x3)−2x3+2x2 −2x2+2x−2x+2=x3(x−1)−2x2(x−1)−2x(x−1)−2(x−1)=
=(x−1)(x3−2x2−2x−2)
17 gru 22:33
ICSP: nie dacie mu policzyć
17 gru 22:37
lex: wlasnie zastanawiałem się gdzie jest blad. Ale widze mamy tu uczone osoby, ktore szybko
wylapaly problem. dziekuje juz rozumiem
pozdrawiam.
17 gru 22:40