Witam
zvidek: Witam
Mam za pomocą kryterium Cauchy'ego zbadać zbieżność następującego szeregu:
∞
∑ = 7n / n7
n=1
17 gru 22:21
zvidek: w odpowiedzi mam że szereg jest rozbieżny.
W pewnym momencie wychodzi mi symbol nieoznaczony i nie wiem jak sie dalej do tego zabrać.
n→
∞
17 gru 22:40
WKP: ale kryterium o zagęszczaniu czy pierwiastkowe?
Cauchy był dość plodny w tej dziedzinie
17 gru 22:42
zvidek: to jest pierwiastkowe lim = n√an
17 gru 22:43
WKP: no to lim
n√7n=7
lim
n√n7=1
przy n→
∞
| | 7 | |
wynik |
| >1 czyli rozbiezny |
| | 1 | |
17 gru 22:46
zośka: skorzystaj z tw. limn→∞n√n=1
17 gru 22:50
zvidek: czy mógł byś trochę bardziej rozpisać tę granice z mianownika? Bo według mojego myślenia to
wychodzi tam symbol nieoznaczony.
lim n7n
przy n →∞
czyli wychodzi ∞0 a to jest symbol nieoznaczony
Czy mógł byś naprostować moje myślenie?
17 gru 22:51
zośka: Jest takie tw, które możesz sobie znależć że limn→∞n√n=1
zatem limn→∞n√n7=limn→∞(n√n)7=17=1
limn→∞n√7n=7
(czyli mianownik zbieżny jest do 1, a licznik do 7, całośc zmierza do 7, co jest większe od 1
17 gru 23:00
zvidek: dzięki
17 gru 23:01
WKP: wybacz myslalem że o tym wiesz. W sumie pewnie to miałes bo szeregi są po granicach ale pewnie
nie zauwazyles... no trudno zdarza się

Pozdrawiam
17 gru 23:12