liczba
kasia: Czterech pasażerów wsiada na parterze do windy, która zatrzymuje się na każdym z 8 pięter.
Oblicz prawdopodobieństwo, że każdy z nich wysiądzie na innym piętrze.
Ω = 8*8*8*8
A = 8*7*6*5
Czy zadanie to jest prawidłowo rozwiązane?
17 gru 21:42
Mila: Tak.
17 gru 22:01
Mila: | | 8*7*6*5 | | 7*3*5 | |
P(A)= |
| = |
| =.. |
| | 8*8*8*8 | | 4*64 | |
17 gru 22:02
PW: kasiu, a mogłabyś wytłumaczyć sposób myślenia, gdy piszesz
A = 8.7.6.5?
Zadanie z rachunku prawdopodobieństwa można uznać za wykonane poprawnie, gdy jest opisany zbiór
zdarzeń elementarnych Ω (choćby słownie) i prawdopodobieństwo P oraz zbiór badany A.
Mam wrażenie, że działasz na zasadzie "to się tak robi".
Powiem więcej, gdybyś "widziała" te zdarzenia jako ciągi (funkcje) albo podzbiory − nie chcę
podpowiadać − to w ogóle nie musiałabyś pytać.
Spróbujesz tu zbudować odpowiedni model?
Ω jest zbiorem wszystkich ....
Prawdopodobieństwo P ...
Zdarzenie A ....
Zrozum dobrze co tu się dzieje. Większość podpowiedzi to skrótowe wyliczenia, żeby pokazać
wynik. Mila pisze "tak", bo zakłada, że zbudowałaś model matematyczny i tylko sprawdzasz
wynik. Obawiam się, że takie "rozwiązywanie" jakie zaprezentowałaś staje się standardem. A
potem przykre niespodzianki − jak to, "wyszło mi dobrze", a punktów tylko połowa?
17 gru 22:42