to też jest dla mnie tródne
konrad920903: a na ten ciąg jakiś sposób
n√2n+3n
17 gru 21:27
Ajtek:
Tw. o trzech ciągach.
17 gru 21:30
konrad920903: o czym

musiałem nie być na tym, wykładzie
17 gru 21:32
Ajtek:
Tw. o 3 ciągach.
an≤bn≤cn
bn to nasz ciąg. Musisz znaleźć dwa takie ciągi an i cn spełniające warunek wyżej. I wtedy:
jeżeli limn→∞an=g i limn→∞cn=g to limn→∞bn=g
17 gru 21:37
Ajtek:
n√3n≤n√2n+3n≤n√3n+3n
n√3n≤n√2n+3n≤n√2*3n
Korzystam z: n√an=a oraz n√a=1 dla a>1
limn→∞n√3n=3, limn→∞n√2*3n=limn→∞n√2*n√3n=1*3=3
zatem limn→∞n√2n+3n=3
17 gru 21:43