Rozwiąż: a) x^2 - 3x - |x-3| = 0
Madziaa: Rozwiąż: a) x2 − 3x − |x−3| = 0
b) | x2 + 4x + 4 | <4
Proszę, pomóżcie
17 gru 21:22
a: a) musisz rozwiazac rownosc w 2 przedzialach
1. dla x >= 3
2. dla x < 3
w pierwszym przypadku: x2 − 3x − x + 3 = 0
w drugim: x2 − 3x + x − 3 = 0
rozwiazujesz te 2 rownosci i sprawdzasz czy rozwiazania naleza do poszczegolnych przedzialow (1
i 2). Wynikiem jest suma uzgodnionych przedzialow z tych 2 rownan.
17 gru 21:27
123: Ja bym w b) zrobił tak
|x2 + 4x + 4| = |(x+2)2| = (x+2)2 < 4
(x+2)2 − 4 < 0
x2 + 4x + 4 − 4 < 0
x2 + 4x < 0
x(x + 4) < 0
x = 0 ⋀ x = −4
x ∊ (−4 ; 0)
17 gru 21:32
123: Ale lepiej niech tkoś bardziej doświadczony sie wypowie czy dobrze zrobiłem
17 gru 21:33