Dowodzik
WKP: Vax, a masz pomysł na szybki dowód z sumą kwadratów kolejnych liczb nieparzystych?
Mam dowód na poł strony A4 i przekombinowany, a zawsze lepiej miec jakis krótki w zanadrzu
17 gru 21:12
WKP: ktoś ma pomysl?
17 gru 21:43
WKP: będe męczyć
17 gru 22:47
Godzio:
1
2 + 3
2 + ... + (2n − 1)
2 = 1
2 + 2
2 + ... + (2n)
2 − (2
2 + 4
2 + ... + (2n)
2 ) =
| 2n(2n + 1)(4n + 1) | |
| − 22(12 + 22 + ... + n2) = |
| 6 | |
| n(2n+1)(4n+1) | | n(n + 1)(2n + 1) | | n(2n + 1)(4n + 1) − 2n(n + 1)(2n + 1) | |
| − 4 * |
| = |
| |
| 3 | | 6 | | 3 | |
17 gru 22:54
WKP: miałem taki pomysł ale nie potrafiłem wyznaczyc sumy od 1 do 2n....jak to zrobiłes?
17 gru 23:10
WKP: dobra juz widze..głupie pytanie
17 gru 23:14