O ile należy wydłużyć ramię AD, aby przecięło się z przedłużeniem ramienia BC?
pomocy ;#60;: w trapezie ABCD, AB||CD, mamy dane: |AB|=12CM, |CD|=7 CM, |AD|=8 cm.
17 gru 21:01
M:
20 sty 20:22
Jolanta:

Niestety nie umiem w telefonie lepiej zrobić ani podpisac W trapezie dolna podstaw po lewej A
po prawejB
20 sty 22:07
Jolanta: Górna po lewej D po prawej C Korzystamy z podobieństwa trojkatow
Na górze punkt przecięcia przedłużeń ramion P
x odległość od D do P
|AP|=8+x
12x=56+7x
5x=56
x=11,2
Należy wydłużyć ramię o 11,2 cm
20 sty 22:17
Mila:

1)
ΔABP∼ΔDCP
Rysunek do rozwiązania
Jolanty.
20 sty 23:51
Jolanta:
20 sty 23:57