warto sc funkcji
mati: prosze o pomoc w znalezieniu najmniejszej i najwiekszej wartosci funkcji f(x)=2x2+8x+3 w
przedziale <−3,1>
17 gru 20:57
17 gru 20:58
Mat: licz f(−3) , F(1) i wierzcholek parabolki...
17 gru 20:58
mati: no i to zadanko mnie przeroslo...
18 gru 18:57
Dominik: musisz wyliczyc x
w i sprawdzic czy nalezy on do podanego przez ciebie przedzialu.
| | −Δ | |
jesli nalezy to: liczysz yw= |
| , Δ = b2 − 4 ac, a jest dodatnie, wiec yw to |
| | 4a | |
najmniejsza wartosc z tym przedziale. zeby otrzymac najwieksza musisz wyliczyc f(−3) i f(1) −
czyli podstawic za x odpowiednio −3 i 1. wieksza wartosc jest najwieksza w danym przedziale.
jesli nie nalezy to: liczysz f(−3) i f(1) i odpowiednio, mniejsza liczba jest najmniejsza
wartoscia, a wieksza najwieksza.
18 gru 19:01
mati: a czy dobrze rozumiem ze −b=8 ,a 2a=2? czyli xw=−82*2
xw=−2
18 gru 19:09
Dominik: prawie. wyliczyles dobrze, ale chyba do konca nie rozumiesz czym jest a, b i c.
b = 8, wiec −b = −8
a = 2, wiec 2a = 4
dla malego sprawdzenia twojej wiedzy: f(x) = 5x
2 − 6x − 1
ile wynosi a, b, c?
18 gru 19:16
mati: a=5 b=−6 c=−1
18 gru 19:20
mati: a czy dobrze licze Δ?
Δ=82−4*2*3
Δ=64−24
Δ=40
√Δ=2√10
18 gru 19:25
Dominik: dobrze.
18 gru 19:27
mati: a czy yw=5
18 gru 19:28
Dominik: znowu blisko

uwazaj na znaki!
Δ = 40, a = 2, zatem
18 gru 19:37
mati: czyli y
w=−5

eh te znaki...
18 gru 19:40
mati: a jak dobrze rozumiem to mam tak policzyc : f(−3)
czyli 2*(−3)2+8*(−3)+3=0
18−24+3≠0
f(1) czyli
2*12+8*1+3=0
2+8+3=0
13≠0
18 gru 19:46