rozwiąz równanie (x−2)x=(2−x) (x−4)
Domcio: rozwiąz równanie (x−2)x=(2−x) (x−4)
mam problemy z tym
17 gru 20:57
17 gru 21:00
17 gru 21:02
Domcio: x1 wyszło −2 a x2 2 niewiem czy to dobrze
17 gru 21:05
Dominik: zapisz obliczenia, a sprawdzimy
17 gru 21:06
Piotr:
źle.
17 gru 21:08
Domcio: rozwiąz ja sprawdze gdzie popełniam bład
17 gru 21:08
Dominik: i wyszlo zle
17 gru 21:08
Dominik: moim zadaniem jest tobie pomoc, a nie zrobic za ciebie.
17 gru 21:09
Piotr:
@Domcio to Ty zapisz swoje obliczenia.
17 gru 21:10
Domcio: ja wiem jak sie to mniej wiecej rozwiązuje ale niewiem gdzie popełniam bład
17 gru 21:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zapisz swoje obliczenia
pokażemy Ci błąd
17 gru 21:11
Dominik: cwaniak chce prace domowa na tacy
17 gru 21:12
Domcio: to na spr jest
17 gru 21:14
Domcio: (x−2)x=(2−x) (x−4)
x2−2x+2x−8−x2−x−4=0 czy to dobrze
17 gru 21:30
17 gru 21:34
Dominik: pomyliles znaki
x2 − 2x − 2x +8 + x2 − 4x = 0
17 gru 21:39
Domcio: cos mi nie wychodzi :
2x2−4x−4x−8=0 dobrze to
17 gru 21:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak w ogóle to po co wymnażasz te nawiasy
17 gru 21:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
przerzuć wszystko na jedną stronę (jak jest w nawiasach) ... a następnie (x−2) to czynnik
wspólny obu części ... grupujesz
17 gru 21:59
Dominik: 2x2 − 4x − 4x + 8 = 0
17 gru 22:23
Pain: przerzuc w stanie nienaruszonym na lewa strone wyjdzie (x−2)x − ((x−2)*(x−4)) = 0
wylaczasz (x−2) przed nawias i otrzymujesz (x−2)(x−(x−4))=0 dalej trywialne
17 gru 22:39