granica ciągu
konrad920903: wyznaczyć granicę ciągu
limn→∞ 3√n3+5−n
17 gru 20:56
konrad920903: próbowałem i nie wiem w jaki sposób można to wykonać narazie może być wskazówka
17 gru 20:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
standardowe przekształcenie wykorzystujące wzory skróconego mnożenia
17 gru 20:59
asdf: a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
a − b =
a3 − b3a2 + ab + b2
no i jazda
| lim | | n3 + 5 − n3 | |
| = |
| |
| n→∞ | | (3√n3 + 5)2 + n3√n3+5 + n2 | |
| lim | | 5 | |
| = |
| = |
| n→∞ | | (3√n3(1 + 5/n3))2 + n*3√n3(1+5/n3) + n2 | |
| lim | | 5 | | 5 | |
| = |
| = |
| = 0 |
| n→∞ | | n2 + n2 + n2 | | 3n2 | |
17 gru 21:01
konrad920903: no ok ale jak to zrobiło sie w ułamek
17 gru 21:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a−b | | a2+ab+b2 | | a3−b3 | |
a−b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | a2+ab+b2 | | a2+ab+b2 | |
17 gru 21:06
konrad920903: czyli trzeba rozszerzyć przez 2 część wzoru|

tak
17 gru 21:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
'yhy'
17 gru 21:10
asdf: To jest proste jak budowa cepa, robisz taki myk, zeby pozbyc sie symbolu nieoznaczonego. Tak
samo jest dla pierwiastka 2 stopnia:
√n2 + 1 − n = [
∞−
∞]..tego nie zrobisz, a już takie coś Ci się uda, "mnożysz przez tą samą
górę i dół":
i korzystasz z tego wzoru: a
2 − b
2 = (a + b)(a − b)
| (√n2 + 1 − n)(√n2 + 1 + n) | |
| |
| √n2 + 1 + n | |
i dalej rozwiązujesz
17 gru 21:14