Wykazywanie podzielności przez liczbę
Adrian: Wykaż, nie korzystając z kalkulatora, że liczba:
1718 − 1618 jest podzielna przez 11.
Nie rozumiem w ogóle tego zagadnienia, jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć − byłbym wdzięczny.
17 gru 20:27
Dominik: 17
18 − 16
18 = (16+1)
18 − 16
18 = 16
18 + 1 − 16
8 = 1
czy 11 jest dzielnikiem 1?
17 gru 20:31
Dominik: whoops, zapis sie troche zepsul.
1718 − 1618 = (16+1)18 − 1618 = 1618 + 1 − 1618 = 1
17 gru 20:33
Maslanek: Cokolwiek to jest nie powinno być takie

^^
17
18−16
18=(17
9+16
9)(17
9−16
9)=(17
9+16
9)(17
3−16
3)(17
6+(17*16)
3+16
6)=...
17 gru 20:34
Dominik: a no, nabzdurzylem. sory, roztargnienie.
17 gru 20:36