granice ciągu, analiza
ala: granice ciągu: oblicz granice ciągu o wzorze ogólnym a
n=
√n2+n−n
| | 1 | |
w odpowiedzi jest ze g= |
| natomiast mi wychodzi ze g=1, czy mógł by mi ktoś pomóc? |
| | 2 | |
17 gru 20:24
Ajtek:
Pokaż jak liczysz

.
17 gru 20:28
Eta:
| (√n2+n−n)(√n2+n+n) | | n | |
| = |
| =..... |
| √n2+n+n | | | |
17 gru 20:28
Ajtek:
| | 1 | |
g= |
| wg mnie, czyli tak jak w odpowiedziach. |
| | 2 | |
17 gru 20:28
Eta:
Przecież pokazałam , jak liczę

Hej
Ajtek
17 gru 20:29
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
NIe dasz się pobawić
17 gru 20:29
Ajtek:
Eta ja wiem, ży Ty liczysz to w pamięci
17 gru 20:30
ala: | | (√n2+n)2−n2 | | n2+n−n2 | | 1 | |
an= |
| = |
| = |
| nie wiem czy |
| | √n2+n+n | | √n2+n+n | | | |
| | 1 | |
dobrze tutaj na końcu w mianowniku powinno być pod pierwiastkiem 1+ |
| nie wiem czy to |
| | n | |
dobrze widać..
17 gru 20:35
ala: nie umiem tak szybko pisać jak wy :<
17 gru 20:36
Ajtek:
Dobrze widac. A ile wynosi ten pierwiastek?
17 gru 20:37
ala: | | 1 | |
i nie wiem czy dobrze myślę, bo jesli n→∞ to wtedy wychodzi wlaśnie |
| |
| | 2 | |
17 gru 20:38
Eta:
ok
| | 1 | | 1 | |
zatem dla n→∞ g= |
| = |
| |
| | √1+0+1 | | 2 | |
17 gru 20:39
Ajtek:
Bo tyle wychodzi
17 gru 20:39
ala: no
√1 =1
aaaa no tak i 1+1=2

coś mnie oślepiło. ale dziękuje ze pomoc
17 gru 20:39
Ajtek:
Eta to pięknie pokazala

.
17 gru 20:40