Rozwiązać równanie
Settel: Rozwiązać równanie:
x2 + 4y2 + |x−y+1| = 4xy
17 gru 20:10
pomocy ;#60;: na pewno dobrze napisałeś ro równanie ?
17 gru 21:07
PW: x2−4xy+(2y)2 = ... i dalej oczywiste
17 gru 21:13
Dominik: gdzie zniknal modul?
17 gru 21:17
Settel: Dobrze przepisałam. Nie umiem tego rozwiązać. Właśnie nie wiem co z tym modułem zrobić. Bo tak
to byłoby łatwiej.
17 gru 22:50
PW: Nie zniknął, podpowiadałem tylko co zrobić po przeniesieniu 4xy na lewą stronę. Nie myślałem,
że to zbyt skrótowa podpowiedź.
Teraz po lewej stronie równania będą dwa wyrażenia nieujemne, a po prawej zero. trzeba
kombinować, jaki stąd wniosek.
17 gru 23:35
ZKS:
x2 − 4xy + 4y2 + |x − y + 1| = 0
(x − 2y)2 + |x − y + 1| = 0
|x − y + 1| = −(x − 2y)2
x − 2y = 0 ⇒ x = 2y
x − y + 1 = 0 ⇒ 2y − y + 1 = 0 ⇒ y = −1 ∧ x = −2
17 gru 23:35
Settel: Dziękuję za pomoc
18 gru 12:47
ZKS:
Mam nadzieję że wiesz dlaczego tak a nie inaczej.
18 gru 13:18