Macierze
O.: Korzystajac z def macierzy odwrotnej wyznacz macierz ( AAT − I(2x2)−1 gdy
A= 1 1 0
2 0 1
17 gru 20:05
Krzysiek: zacznij policzenia AAT
17 gru 20:11
Settel: Mi wyszło
12
02
ale nie wiem czy to dobrze
17 gru 20:16
O.:
2 2
2 5 = AAT . ok?
17 gru 20:19
17 gru 20:22
O.:
1 2 wyszlo z odejmowania. dalej "srednio"

2 4
17 gru 20:29
O.: A czekaj stop. chyba mam. prosze o 5 minut
17 gru 20:30
O.: C = ( AA
T − J
2x2) = 1 2
2 4
Z def wynika CB=BC= I
czyli 1 2 *B = B* 1 2 = 1 0
2 4 2 4 0 1
tylko.. co z tego?
17 gru 20:36
Krzysiek: a w sumie jeszcze łatwiej jest.
policz detC
i sprawdź czy istnieje macierz odwrotna.
17 gru 20:45
O.: detC = 0 . wiec nie istnieje?
17 gru 20:49
Krzysiek: tak
17 gru 20:49
O.: i od razu pytanko− na czym polega metoda zerowania wyznacznika?
17 gru 20:50
O.: dziekuje
17 gru 20:51
Krzysiek: szczerze mówiąc nie wiem co znaczy zerować wyznacznik.
Może chodzi Tobie o to, by zerować elementy w wierszu/kolumnie by potem rozwijać względem
wiersza/kolumny metodą Laplace'a?
popatrz na własności:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyznacznik
17 gru 20:55
O.: Dzięki drugi raz

a termin zaczerpnęłam z polecenia słowo w słowo.
17 gru 20:58