parametr
kaktus: Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem ukladu jest ara liczb ujemnych ?
x−y=1−m
x−2y=m−3
17 gru 19:55
kaktus: para *
17 gru 20:05
dragon: najpierw rozwiąż ten układ traktując m jak liczbę ( oblicz x i y)
17 gru 20:09
kaktus: ok, a potem ?
17 gru 20:10
Mat: y=4−2m
x=5−3m
dalej na logike
17 gru 20:18
dragon: potem musisz wiedzieć, że rozwiązaniem będzie para liczb ujemnych gdy ich iloczyn będzie
dodatni, a ich suma będzie ujemna tzn x*y>0 oraz x+y<0
17 gru 20:20
kaktus: skąd sie wzięło to 5 ?
17 gru 20:22
Mat: no wyliczylam Ci ...
17 gru 20:25
kaktus: a już wiem, wiem, dzięki !
17 gru 20:31