Oblicz objętość ostrosłupa.
ala949494: Hej, potrzebuje pomocy z dwoma zadankami, jutro mam sprawdzian i muszę je zrobić.
1. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość "a" i tworzy z krawędzią
podstawy kat o mierze alfa, jaka objętość na ten ostrosłup.
2. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 2, wysokość tego
graniastosłupa jest równa p{2) . Jaka miarę ma kat miedzy przekątnymi ścian bocznych
wychodzących z jednego wierzchołka?
17 gru 19:29
ala949494: prosze
17 gru 19:46
asdf: Potrzebujesz gotowego rozwiązania?
17 gru 19:48
ala949494: ile sie da
17 gru 19:51
Nana: Każda krawędź boczna jest równa a. Aby obliczyć objętość potrzebujemy długości: WYSOKOŚCI oraz
PODSTAWY.
2) podstawa.
Będziemy korzystać z twierdzenia cosinusów.
a
2=a
2+b
2−2abcosα
a
2 się kasuje.
−b(b−2acosα)=0
b=0 lub b=2acosα pierwsze oczywiście jest sprzeczne, długość podstawy musi być większa od 0,
b>0
Podstawa to trójkąt równoboczny.
Pole podstawy:
P=4a
2√3cos
2α/4
Wysokość w podstawie: h=b
√3/2
h=a
√3cosα
Wysokość w ostrosłupie:
H=
√a2−129a2cosα
Nie mam pewności, że gdzieś się nie pomyliłam, nie jestem przyzwyczajona do pisania tutaj,
mogłam czegoś nie zauważyć.
17 gru 20:22
ala949494: dziekuje Ci bardzo
17 gru 20:40