Proszę o rozwiązanie:)
Monikaaa180: W prostopadłościanie przekątna ściany bocznej o długości 8cm jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 45 stopni, a przekątna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
30stopni. Oblicz długość przekątnej d prostopadłościanu i jego objętość.
17 gru 19:11
dero2005:

s = 8 cm
| h | | √2 | |
| = sin 45o = |
| ⇒ h = 4√2 |
| s | | 2 | |
| a | | √2 | |
| = cos 45o = |
| ⇒ a = 4√2 |
| s | | 2 | |
| h | | √3 | |
| = tg 30o = |
| ⇒ d = 4√6 |
| d | | 3 | |
b =
√d2 − a2 =
√64 = 8
V = a*b*h = 4
√2*8*4
√2 = 256 cm
3
D =
√h2 + d2 =
√32 + 96 =
√128 = 8
√2
17 gru 20:00