funkcje
RATUNKU!!!!: Dana jest funkcja g(x)= 2x − 4
a) Wyznacz dziedzinę, zbiór wartości i miejsce zerowe tej funkcji
b) Narysuj wykres funkcji h(x)= −g(x)
c)Narysuj wykres funkcji k(x)= g(x−3)+2
d)Podaj zbiór wartości funkcji h(x) i k(x)
17 gru 19:08
Patri: a) D=R
b) najpierw narysuj g(x) a potem odbij ten wykres względem osi OX
c) wykres g(x) przesuwasz o 3 jednostki w prawo i o 2 jednostki do góry
d) patrzysz od jakiego y do jakiego y na pionowej osi jest wykres funkcji
17 gru 19:24
Patri: a) zbiór wartości jeszcze i miejsce zerowe
0=2x−4
2x=4
2x=22
x=2
Miejsce zerowe − punkt A (2,0)
17 gru 19:25