równania kwadratowe z paramterem
kasiaa: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania ?
1) mx2−(2m−1)x+2m−1=0
2) (m−3)x2+4mx+m=0
Pómóżcie bo nie wiem czy przy rysowaniu paraboli na końcu patrzę na to pierwsze a co wynosi np.
m czy to drugie
17 gru 18:59
Krzysiek : jestes trudny przypadek ale postaram CI chociaz troche pomoc
Kiedy rownanie kwadratowe ma 2 rozne rozwiazania . Wtedy gdy Δ>0
Teraz tak . Rownanie kwadratowe w postaci ogolnej wyglada tak ax2+bx+c=0 Teraz jaki
wspolczynnik stoi przy x2 Stoi wspolczynnik a . Teraz jaki wspolczynnik stoi przy x . Przy x
stoi wspolczynnik b , Natomiast wspolczynnik c to wyraz wolny −tak nawiasen, mowiac informuje
nas o tym w jakim punkcie parabola przetnie os OY i delte liczymy tak Δ=b2−4*a*c i jak bysmy
znali odpowiednie wspolczynniki to policzymy Δ
Moze zeby CI bylo latwiej to zrozumiec to popatrz na rownanie kwadratowe w postaci ogolnej
czyli ax2+bx+c=0 i na ten drugi przyklad czyli (m−3)x2 + 4mx +m Za[isz to sobie najlepiej
jedno pod drugim. Teraz tak w tym drugim rownaniu co stoi przy x2 Stoi (m−3) . Zauwaz ze to
(m−3 )= wspolczynnikowi a co stoi przy x2 w rownaniu w postaci ogolnej Czyli zapiszemy ze
a=(m−3)
Teraz co stoi przy x w drugim rownaniu stoi 4m Teraz tez zauwaz ze to 4m=wspolczynnikowi b co
stoi przy x w rownaniu w postaci ogolnej . czyli zapiszemy ze b=4m
Zostalo nam jeszcze samo m . jest ono rowne wspolczynnkowi c z rownania kwadratowego w postaci
ogolnej czyli zapiszemy ze c=m Juz mamy wszystkie wspolczynniki do wyznaczenia delty
To piszemy delte Δ=b2−4*a*c gdzie a=m−3,b=4m c=m no to podstawiamy
Δ=(4m)2−4*(m−3)*m=16m2−4m2+12m=12m2+12m=12m(m+1)>0 bo jest taki warunek Teraz sie dobrze
przypatrz , DO jakiego przedzialu nalezy m jesli 12m2+12m jest wieksze od zera zobacz
przy m2stoi 12 >0 wiec ramiona paraboi w gore to m∊(−∞ −1)U(0,∞)
TO by byl koniec zadania gdyby nie jeszcze pewien wazny szczegol , W zadaniu mamy napisane ze
to rownanie ma miec dwa rozne rozwiazania Teraz zobacz na wspolczynnik ktory stoi przy x2 w
drugim rownaniu stoi tam m−3 ZObacz jesli m−3=0 to m=3 to dla m=3 ten dostaniemy rownanie
liniowe b (3−3)*x2=0 i dostanie my tutaj wtedy 1 rozwiazanie a my mamy dostac 2 rozwiazania
.
Wobec tego zeby byly 2 rozwiazania m∊(−∞,−1)U(0.∞)−{3} I teraz to juz jest cale rozwiazanie
zadania
Sprobuj rozwiazac tak samo przyklad 1 tez delta >0 gdzie a= m, b=−(2m−1) i c=2m−1
18 gru 00:46
Dominik: dyskusja rozwiazan rownania ax
2 + bx + c = 0 wyglada nastepujaco
0 rozwiazan, gdy
lub
1 rozwiazanie, gdy
lub
2 rozwiazania, gdy
rozpatrz wszystkie przypadki
18 gru 14:45
Dominik: tfu, bez rozpatrywania wszystkich. przy twoim poleceniu wystarczy tylko ostatni.
18 gru 14:52