zadanie z procentami
Angelika: Cena spodni po podwyżce o 20 % a potem obniżce o 15 % wynosiła 102 zł. Ile początkowo wynosiła
cena spodni?
17 gru 18:41
Vizer: 0.85(1.2 * x) = 102
17 gru 18:43
pupu1803: 102 zł −−−− cena spodni po obniżce
102 *15%=ileśtam xD
I jak to obliczysz to dzielisz przez 30 % /
Łatwe .
17 gru 18:44
Angelika: czyli 100 zł poczatkowo

dzieki
a te nawiasy to musza byc?
i drugie zadanie;
Płyta CD z 7% podatkiem VAT kosztuje 42,80 zł.Ile by kosztowała gdyby podatek podniesiono do 22
%.
17 gru 18:49
Angelika: pupu zagmatwałes mi

policzyłam wg sposobu vizera i wyszło mi 100 zł poczatkowa cena
17 gru 18:50
pupu1803: ; ]
17 gru 19:32
pigor: ... , np.
| | 122% | |
x= |
| *42,80= 48,80 zł− szukana cena z 22%−ym podatkiem . ...  |
| | 107% | |
18 gru 01:08