matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiadomo, że α jest mniejszym kątem ostrym w trójkącie prostokątnym.
kasiaa:
Wiadomo, że α jest mniejszym kątem ostrym w trójkącie prostokątnym. Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość26, a jedna z przyprostokątnych 24. Zatem sinα ma
?
17 gru 18:39
dero2005:
c = 26 b = 24 a =
√
c
2
− b
2
=
√
26
2
− 24
2
=
√
676 − 576
=
√
100
= 10
a
10
5
sin α =
=
=
c
26
13
17 gru 19:10