Dane , szukane , wzór
pupu1803: Mam zadanie : oblicz objętość sześcianu o polu powierzchni 54cm2 . Ja to potrafię tylko ,że
musze rozwiazywac na wypisywanie danych czy li . ;
Dane : Szukane ; Wzór : Rozwiązanie :
Błagam o pomoc ! JAK NIE CHCE WAM SIE ROBIC , TO CHOCIAZ WYTLUMACZCIE ; ]
17 gru 18:38
kasiaa: Więc tak: Pc=56cm2. V=a3. 54/6=9 = √9 a=3 V=a3= 3*3=9
17 gru 18:45
dero2005: dane P = 54 cm
2
szukane V = ?
szukamy długość boku a
| | P | |
P = 6a2 ⇒ a = √ |
| = 3 cm |
| | 6 | |
V = a
3 = 3
3 = 27 cm
3
17 gru 19:05